Ayam Bakar Bercili Sumber: Majalah Wanita Jun 2000 | | ||
Bahan-Bahan: | |||
1 kg ayam Sedikit daun pisang Bahan yang dikisar: 20 biji cili 4 cm belacan ½ cawan pati santan Sedikit air asam jawa 2 batang serai 3 cm halia 3 cm lengkuas Garam dan gula secukup rasa | Bahan renjis: 5 camca besar minyak masak 5 camca besar pati santan 3 camca teh cili kisar | ||
Cara: | |||
Bersihkan ayam dan dipotong 16. Perap bahan kisar semalaman bersama-sama ayam yang sudah dipotong. Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam. Ini bagi mengelakkan ayam daripada cepat hangus. Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering. |
Wednesday, August 26, 2009
Ayam Bakar Bercili
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment